Wat is de Sprint Review
Transparantie, Inspecteren en Aanpassen, daar gaat het in Scrum over.
De Sprint Review is het Event waarin het Scrum Team in volledige transparantie samenwerkt met de Stakeholders om de richting van de volgende Sprint te bepalen.
Natuurlijk gaat het in de Sprint Review om een demo te geven van het Increment. Maar dat is slechts het begin. (En in heel wat organisaties komen we ook wel tegen dat de demo tevens het einde is)
Waar de Sprint Review echt over gaat is connectie maken tussen het Scrum Team en de stakeholders zodat er wederzijds begrip komt van wat gebruikers echt nodig hebben en het belangrijkste vinden om hun werk te vergemakkelijken alsook de stakeholders inzichten te laten verkrijgen in de complexiteit van software en product ontwikkeling.
Doen we dit goed, dan krijgen we een cultuur van transparantie, waar successen en tegenslagen samen beleefd worden.
Tijdens de Sprint Review beoordelen het Scrum Team en belanghebbenden wat werd bereikt in de Sprint en wat er is veranderd in hun omgeving. Op basis van deze informatie werken de aanwezigen samen om te bepalen wat als volgende te doen. De Product Backlog kan ook aangepast worden om nieuwe kansen te grijpen. De Sprint Review is een werksessie en het Scrum Team zou moeten vermijden dat het bij een presentatie blijft.
https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2020/2020-Scrum-Guide-Dutch.pdf Tweet
Net zoals bij de andere Scrum Events moet ook de Sprint Review een positief en productief gebeuren zijn. Om de deelnemers tijdens het Event hierin te begeleiden kan je de facilitatie technieken gebruiken die we in ons artikel Hoe faciliteer je een meeting of Scrum Event besproken hebben.
Het onderwerp waar het in dit Event over gaat, is het nieuwe Increment, de uitkomst van de Sprint Review is eensgezindheid over wat het meest waardevol is om verder op te nemen.
Stap1 : Transparantie over het werk
De Developers leggen de kaarten op tafel en benoemen – in volle transparantie – het werk aan het Increment:
- Wat was het Sprint Doel van de voorbije Sprint
- Hebben we dit doel gerealiseerd en hoe vertaalt zich dit in het Increment (demo 😉)
- Welke zaken hadden we verwacht te kunnen realiseren maar hebben we moeten bijstellen
- Welke zaken hebben we bijkomstig opgenomen
- Wat was onze weg naar dit increment, benoem successen en tegenslagen alsook hoe je als team hier mee omgegaan bent
Belangrijk: laat zien dat je als team werkt. Dus geen 1 voor 1 demo van wat een individu in het team gerealiseerd heeft, wel een end-2-end waardevol Increment vanuit team-effort. Vraag ook feedback. Hoe komt dit increment bij de stakeholders over? Brengt het waarde of hebben we iets verkeerd begrepen? Ook dit laatste is helemaal ok. We doen net korte Sprints / feedback loops om zeker te zijn dat de juiste waarde gerealiseerd wordt!
Door transparantie brengen we de stakeholders in onze realiteit. Bekijk het als Story Telling, waardoor de deelnemers inzichten krijgen in de complexiteit van software ontwikkeling en tot begrip komen waarom zaken vaak anders lopen dan gepland. Deze stap is cruciaal. Is er geen transparantie, dan verkrijgt men silo's en wij-zij wat dan weer leidt naar de dark side ofte command-and-control
Stap2 : Transparantie over de product roadmap
De Product Owner licht de Product Roadmap toe
- Wat is het Product Doel (en waarom)
- Welke zijn de Product Backlog Items (PBIs) met de hoogste prioriteit
- Wat is de verwachting naar komende Sprints
- Welke tijdslijn heeft het Scrum Team in gedachten
Stap3 : Stakeholder feedback
- Zijn er vanuit de info uit Stap1 en Stap2 nieuwe inzichten die maken dat de Product Backlog aangepast dient te worden?
- Zijn er wijzigingen in de markt die impact hebben op de tijdslijn en/of Product Backlog?
- Is er consent over de huidige prioritisering van de Product Backlog en bijhorende roadmap?
Door stakeholder feedback brengen we het Scrum Team in de realiteit waarin de stakeholders dagelijks mee te maken hebben. Die vaak gedreven wordt door de markt, service, profit & loss, ... . Een andere wereld dan waar het Scrum Team in werkt, doch met een eigen complexiteit. Door het Scrum Team inzichten te laten krijgen over de leefwereld van de Stakeholders, verhoogt de 'Why' van het team.
Stap4 : Samen werken!
Bovendien, door consent te hebben (note: consent is iets anders dan consensus – note to self : topic voor een volgende blog post) bij alle deelnemers zorgen we voor samenhorigheid en doen we aan expectation management: De stakeholders hebben al een redelijk goed idee wat ze in de volgende Sprint Review als outcome mogen verwachten .. closing the loop heet dat dan 😉
Door onze aanpak brengen we een cultuur van transparantie, inspectie en continue verbeteren in uw organisatie.
Interesse? Let's connect !