Scrum Master & Team Lead consultancy en coaching | Agile team ontwikkeling | Interim Management

Scrum Events – Daily Scrum

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe content!

Wat is de Daily Scrum?

Bij start van de Sprint, tijdens de Sprint Planning, wordt het Sprint Doel besloten.  Het Sprint Doel is de guiding star richting de Waarde die het Scrum Team in deze Sprint wil realiseren.
 
De Daily Scrum is het dagelijks Event waarop de Developers de vooruitgang richting het Sprint Doel inspecteren.
 
Nog een keer 😉Het doel van de Daily Scrum is om voortgang richting het Sprint doel te inspecteren.

De Daily Scrum is dus geen statusmeeting om elkaar te informeren wat men gisteren gedaan heeft, wat men vandaag van plan is te doen.

De Daily Scrum zorgt er voor dat de Developers even uitzoomen. Door de ganse dag inhoudelijk bezig te zijn (inzoomen) is dit het moment voor de Developers om naar het geheel te kijken en na te gaan of we nog op koers zitten.

Daily Scrum meme

Het doel van de Daily Scrum is om voortgang richting het Sprint doel te inspecteren en de Sprint Backlog als nodig aan te passen, waarbij het aankomend gepland werk wordt bijgesteld.

ok .. de drie vragen niet meer .. hoe dan wel?

Wat we vaak zien is dat, als de Scrum Events al ingericht zijn, ze als onafhankelijke meetings worden beschouwd. De sterkte van Scrum zit in de kadans (zijnde de Sprint), waarin de Events gelinkt zijn aan elkaar. De output van de Sprint Planning is een planning en Sprint Doel.  Deze dienen dan weer als input voor de Daily Scrum.

Dus tijdens de Daily Scrum, maak de planning die tijdens de Sprint Planning is opgesteld zichtbaar. Dit plan zou dag per dag moeten beschrijven waar we moeten staan om het Sprint Doel te halen en bijgevolg het ideale hulpmiddel om de Sprint te inspecteren.

Zitten we op schema?  Great! Carry on!   Zo niet, bespreek de aanpak:  Kunnen we het Sprint Doel nog halen door één of meerdere PBIs uit de Sprint te halen? Of is er meer aan de hand?  Tijd om met de Product Owner samen te zitten en na te gaan op welke manier het Sprint Doel gehaald kan worden.

Remember, de Daily Scrum is voor en door de Developers. Zij beslissen over de aanpak.  Bovenstaande is een manier die vaak werkt. Bekijk het in jullie context,  probeer, doe, leer en pas aan! 

Als Scrum Master heel belangrijk dat je de organisatie leert om te gaan met gewijzigde plannen doch extreme focus op het halen van doelen. Software development wordt nog te vaak gezien als exacte wetenschap. Software development is misschien nog beter te begrijpen door het mijnenveger spel : alhoewel op logica gebaseerd, kom je soms toch tot verrassingen.

Wie is aanwezig tijdens de Daily Scrum.

Simpel:  Enkel de Developers:  zij hebben het plan opgesteld tijdens de Sprint Planning.  Aan hun en enkel aan hun op deze tijdens de Daily Scrum te inspecteren en bij te sturen, in overleg met de Product Owner natuurlijk, en na de Daily Scrum 😉.

Wat is de rol van de Scrum Master tijdens de Daily Scrum.

Geen.  De Scrum Master is niet aanwezig tijdens de Daily Scrum, tenzij op vraag van de Developers (in rol van facilitator) of om de Scrum werking op te starten (in rol van teacher).  Wel zorg je als Scrum Master dat het belang van het Event en de timebox gekend is bij en gevolgd wordt door het Scrum Team.

Door onze aanpak brengen we een cultuur van transparantie, inspectie en continue verbeteren in uw organisatie.

Interesse? Let's connect !

Interesse om samen met ons, teams en organisaties te helpen groeien?

Reach out!  Bekijk onze vacature pagina of contacteer ons voor een kennismaking  
 

Leave your thoughts

Structuur leidt tot herkenbaarheid…

Herkenbaarheid leidt tot dialoog…

Dialoog leidt tot continue verbeteren…

Continue verbeteren zorgt voor een bedrijfscultuur die om kan met verandering.

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Over ons

Organisaties waar teams eigenaarschap pakken om waarde te leveren, daar geloven wij in.

We geloven nog sterker in de Scrum aanpak en zijn er van overtuigd dat Product Owners, Scrum Masters en Developers het verschil maken.

Wij zorgen voor on the job coaching van teams in Scrum, Agile mindset, Faciliteren, Event Storming, …  zodat organisaties vanuit deze kennis  een hernieuwde aanpak vinden.

Blijf op de hoogte!

Contact Us

ScrumDojo
Arthur Puesstraat 400
1502 Lembeek (Halle)

contact@scrumdojo.be