Scrum Master & Team Lead consultancy en coaching | Agile team ontwikkeling | Interim Management

Waarom een Sprint 0 niet bestaat

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe content!

Wat zou een Sprint 0 zijn ?

Wanneer een team start aan een nieuwe, grote functionaliteit, of product,  dan zien we vaak de neiging om eerst grondig onderzoek te plannen en tijd te nemen om de nieuwe functionaliteit of product te doorgronden, zowel op functioneel als technisch / architectuur vlak.

Deze werkzaamheden worden vervolgens gebundeld onder de naam Sprint 0,  met als uitgangspunt dat vanaf Sprint 1 aan het bouwen van functionaliteiten zal begonnen worden.

Waarom een Sprint 0 geen goed idee is.

De kern van Scrum:

Scrum is gebaseerd op empirisme en Lean denken. Empirisme beweert dat kennis ontstaat uit ervaring en dat men beslissingen neemt op basis van wat bekend is. Lean denken vermindert verspilling en richt zich op de meest belangrijke dingen.

Door de 3 Scrum pijlers – Transparantie (Transparancy), Inspectie (Inspection) en Aanpassing (Adaption) wordt empirisch handelen mogelijk gemaakt :

Transparantie (Transparancy):

Het proces en werk dat ontstaat, moet zichtbaar zijn voor diegenen die het werk doen en diegenen die het werk ontvangen. Met Scrum worden belangrijke keuzes gebaseerd op de waargenomen staat van de drie formele artefacten (Product Backlog, Sprint Backlog, Increment).

Transparantie maakt inspectie mogelijk. Inspectie zonder transparantie is misleidend en verspillend.

Inspectie (Inspection):

De Scrum artefacten en de voortgang richting overeengekomen doelen moeten regelmatig en grondig worden geïnspecteerd, om mogelijk ongewenste varianties of problemen te detecteren. Om inspectie te ondersteunen, biedt Scrum cadans in de vorm van vijf gebeurtenissen (Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review, Sprint Retrospective en de Sprint).

Inspectie maakt aanpassing mogelijk. Inspectie zonder aanpassing is zinloos. Scrum gebeurtenissen zijn ontworpen om aanpassing uit te lokken.

Aanpassing (Adaption):

Als één of meer aspecten van een proces buiten de acceptabele grenzen vallen of als het resulterende product onacceptabel is, zal het proces dat wordt toegepast of het onderhanden werk aangepast moeten worden. Een aanpassing moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden om verdere afwijkingen te beperken.

Ook al zou je onderzoek in een Sprint Planning kunnen plaatsen en zo het werk transparant maken. Dit vertalen naar een helder doel ligt al moeilijker.  Laat staan Inspectie van dit doel door de stakeholders.

Bij Scrum gaat het om stelselmatig waarde te leveren en risico’s te verkleinen door regelmatig met de markt (stakeholders) af te stemmen.  Net hier ligt de kracht van Scrum : Ja, bij start weten we nog niet voldoende om juiste keuzes te maken, maar de lengte van de Sprint, een heldere Sprint Planning alsook zorgen voor zelf-organiserende Scrum Teams en hen begeleiden om binnen de complexiteit van product ontwikkeling hun weg te vinden,  zorgen dat Scrum Teams waarde kunnen leveren, in elke Sprint, zodat vanuit transparantie (benoemen wat we nog niet weten en hoe we de dingen aanpakken), inspectie toe te laten en vanuit feedback onze aanpak bij te sturen.

Een Sprint 0 draagt hier niet toe bij.  Start met je eerste Sprint zoals het moet.  Ontdek, maak, laat zien en leer !

Door onze aanpak brengen we een cultuur van transparantie, inspectie en continue verbeteren in uw organisatie.

Interesse? Let's connect !

Interesse om samen met ons, teams en organisaties te helpen groeien?

Reach out!  Bekijk onze vacature pagina of contacteer ons voor een kennismaking  
 

Leave your thoughts

Structuur leidt tot herkenbaarheid…

Herkenbaarheid leidt tot dialoog…

Dialoog leidt tot continue verbeteren…

Continue verbeteren zorgt voor een bedrijfscultuur die om kan met verandering.

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Over ons

Organisaties waar teams eigenaarschap pakken om waarde te leveren, daar geloven wij in.

We geloven nog sterker in de Scrum aanpak en zijn er van overtuigd dat Product Owners, Scrum Masters en Developers het verschil maken.

Wij zorgen voor on the job coaching van teams in Scrum, Agile mindset, Faciliteren, Event Storming, …  zodat organisaties vanuit deze kennis  een hernieuwde aanpak vinden.

Blijf op de hoogte!

Contact Us

ScrumDojo
Arthur Puesstraat 400
1502 Lembeek (Halle)

contact@scrumdojo.be