Scrum Master & Team Lead consultancy en coaching | Agile team ontwikkeling | Interim Management

Personal Maps – Kennismaken met een nieuw team

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe content!

Sta je op het punt om te starten als Scrum Master of Team Manager in een nieuw team? Dat is altijd een bijzonder moment!

Binnen de eerste drie dagen na je start, is het cruciaal om een kennismakingsmoment te hebben met je nieuwe team. Communicatie speelt hierbij een sleutelrol, vooral in de beginfase.

De eerste teammeeting kan best spannend zijn. De rest van het team kent elkaar waarschijnlijk al, en jij wilt jezelf graag introduceren. Maar wat je eigenlijk het liefst wilt, is te weten komen wie je teamleden zijn en wat hen drijft.

Hoe voorkom je dan dat het een monoloog wordt over wie jij bent, gevolgd door een standaard ‘tour de table’ waarbij iedereen iets over zichzelf vertelt (en de rest denkt: “dat wisten we al”)?

Ontdek nu de beste aanpak om een sterke band te smeden met je nieuwe team en vanaf het begin een positieve impact te hebben. Lees verder om te leren hoe je een betekenisvolle kennismaking kunt creëren en de samenwerking binnen je team meteen naar een hoger niveau kunt tillen.

Personal Maps

Met Personal Maps laat je elk teamlid, en jezelf toe om even tijd te nemen en over een aantal onderwerpen informatie te delen (die de deelnemers veilig genoeg vinden om te delen).

In dit voorbeeld hadden we volgende onderwerpen voorzien, waarbij we deze mural template hadden voorbereid (gezien een aantal op kantoor zouden zijn en de meesten van thuis aan het werk).  Is iedereen op dezelfde locatie? Gebruik dan posits en de muur 😉

Onderwerpen (pas aan of vul aan op basis van jouw context!) :

Personal Maps

Hoe aan de slag gaan met Personal Maps

Stap1 : Ieder voor zich 

Leg uit waar Personal Maps over gaat : iets vertellen over je zelf, wetende dat de andere deelnemers ook over deze onderwerpen iets persoonlijks zullen delen. Belangrijkste is: Deel de dingen die je wil delen.  Het is helemaal ok om bij een onderwerp niets te schrijven. Vind je dat we ergens geen zaken bij hebben?  No problem,  deel (enkel) wat je wil!

Vraag de deelnemers om een vierkant te claimen door hun naam in het center te schrijven. Geef de deelnemers een 10 minuten om bij de verschillende onderwerpen enkele postits toe te voegen. (Maak ook de afspraak van 1 item per postit te schrijven).

Neem ook voor jezelf deze 10 minuten en doe mee met de groep.

 

Stap2 : Delen in de groep

We hebben nu een ingevulde Personal Map. Bedoeling nu is om elkaar wat te leren kennen.
Doe dit niet door ieder 1 voor 1 hun Personal Map toe te lichten.  In plaats daarvan, geef de deelnemers even tijd om de Personal Maps van de anderen te scannen.

De bedoeling in deze stap is om connecties te vinden tussen de deelnemers, door ofwel gelijkaardige antwoorden te ontdekken: “ah jij hebt ook die hobby? Dat wist ik niet!”  of dingen laten ontdekken die ze nog niet wisten over elkaar.  “Moh, gij zijt van X .. ik woon daar ook!”

Dus het gaat over wat de deelnemers als nieuw of als connectie ervaren. (De rest kunnen ze ook wel lezen 😉)

Zorg er voor dat ieder iets heeft kunnen inbrengen over hunzelf.  Waarschijnlijk zijn de deelnemers het meest benieuwd naar jou .. geef aan dat jij ook benieuwd bent naar hun .. en nodig hen uit om samen tot een breed beeld te komen van het team.

Ben je rond met het delen van de Personal Map,  bekijk dan of je (als nieuweling in de groep) nog dingen (nu) moet benoemen over jezelf die nog niet aan bod gekomen zijn.

 

Stap3 : Mini retro

Je hebt je digitaal bord of je postits nog bij de hand .. ideaal om even feedback te verzamelen!   Wat vonden de deelnemers van deze aanpak? Hebben ze een verbeter voorstel?    Op deze manier zet je de toon waarbij we tot een team willen komen waarbij transparantie, inspectie en aanpassen de fundamenten zijn.

We hebben de Personal Maps aanpak onlangs toegepast bij een nieuw team. Enkele dagen later is nog een nieuw teamlid gestart. Als intro naar het team had hij zijn Personal Map aangevuld op die van het team. Deze hebben we via chat met de collega's gedeeld wat leidde tot al enkele boeiende vragen en gesprekken in de chat en tijdens de lunch. Bovendien had onze nieuwe collega direct het gevoel van er bij te horen 👍

Meer te weten komen over Personal Maps?  Personal maps is een techniek uit Management 3.0.  Lees er meer over alsook in welke andere contexten je deze techniek kan gebruiken op https://management30.com/practice/personal-maps/

Door onze aanpak brengen we een cultuur van transparantie, inspectie en continue verbeteren in uw organisatie.

Interesse? Let's connect !

Interesse om samen met ons, teams en organisaties te helpen groeien?

Reach out!  Bekijk onze vacature pagina of contacteer ons voor een kennismaking  
 

Leave your thoughts

Structuur leidt tot herkenbaarheid…

Herkenbaarheid leidt tot dialoog…

Dialoog leidt tot continue verbeteren…

Continue verbeteren zorgt voor een bedrijfscultuur die om kan met verandering.

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Over ons

Organisaties waar teams eigenaarschap pakken om waarde te leveren, daar geloven wij in.

We geloven nog sterker in de Scrum aanpak en zijn er van overtuigd dat Product Owners, Scrum Masters en Developers het verschil maken.

Wij zorgen voor on the job coaching van teams in Scrum, Agile mindset, Faciliteren, Event Storming, …  zodat organisaties vanuit deze kennis  een hernieuwde aanpak vinden.

Blijf op de hoogte!

Contact Us

ScrumDojo
Arthur Puesstraat 400
1502 Lembeek (Halle)

contact@scrumdojo.be