Scrum Master & Team Lead consultancy en coaching | Agile team ontwikkeling | Interim Management

De rol van een Scrum Master in de organisatie

Volg ons en blijf op de hoogte van nieuwe content!

De rol van de Scrum Master. 

Wat mag je van een Scrum Master verwachten en wat niet ?

Als Scrum Master start je met de Scrum Guide op Scrum.org.  De Scrum Guide geeft je de theoretische basis over het Scrum Framework.  Ken je de theorie, dan kan je ongetwijfeld het PSM I certificaat behalen.  Deze toont aan dat je het Scrum process, de rollen, artifacts, events kent en kan kaderen.

Met het studeren voor PSM I kom je er echter nog niet als nieuwe Scrum Master.  Er is meer nodig om in deze job te staan.  In de Scrum Guide lees je dat de Scrum Master het team, de organisatie en de Product Owner dient .. maar hoe dan? Welke technieken zijn daar voor?  Wat betekent dienen?

De Scrum Guide is bewust een eenvoudig framework en geen Book of Knowledge. 

  • Voordeel: het staat niet stap voor stap voorgeschreven hoe je de dingen moet doen. Waardoor je zelf op ontdekking kan en moet gaan naar hoe jij in de unieke situatie van team en organisatie moet staan als Scrum Master.
  • Nadeel: Misschien wel hetzelfde 😉. Omdat de job van de Scrum Master niet in detail beschreven staat, grijpen organisaties vaak terug naar wat ze wel kennen en wordt vaak een delivery of manager rol aan de Scrum Master toegewezen .. Wat niet de bedoeling is !

In dit artikel geven we toelichting over een aantal misvattingen en duiden we wat een Scrum Master wel doet en hoe ze in hun job staan.

Hoe staat een Scrum Master in de organisatie.

De Scrum Master is

De Scrum Master 

Een aantal cases

Die je als Scrum Master in organisaties kan tegen komen, en hoe je hiermee overweg zou kunnen gaan
De Scrum Master is geen project Manager

Hej .. gaat alles op tijd af zijn ?

Aangezien de persoon die de vraag stelt interesse toont in de vooruitgang die het team maakt, is het goed om te verwijzen naar de volgende Sprint Review. Is deze persoon nog geen deelnemer, verwijs hen dan even door naar de Product Owner.

The PO is the one who identifies the stakeholders, and is also the one who invites key stakeholders to the sprint review.  The SM can also invite if the PO has asked them to facilitate.

Vanuit jouw rol, hou het op jouw verantwoordelijkheden, namelijk het systeem, process, scrum adoptie niveau, aanvaarding door de organisatie. Hiermee leer je de organisatie waarvoor (en waarvoor niet) men bij jou terecht kan !

Kan je me de opleverdatum bevestigen?

Verwijs voor antwoord op deze vraag naar de Product Owner. Alhoewel het team zorgt dat elk increment releasebaar is,  is het aan de Product Owner om te bepalen welke groep van increments live gaan (en wanneer).

Gebruik dit moment om de organisatie wegwijs te maken in de rollen en verantwoordelijkheden binnen Scrum.

De Scrum Master is geen ( People ) Manager

Kan je persoon X evalueren?

Als Scrum Master manage je een systeem (scrum team, organisatie) in de adoptie van Scrum als process. Bijgevolg kan je enkel feedback geven over X binnen dat systeem.    Dus feedback geven over mindset, Scrum kennis, attitude om Scrum kennis op te doen en participatie tijdens events ok.  

Feedback geven op prestaties, professionele kennis is niet aan jou als Scrum Master. 

Hoe staat een Scrum Master in het team.

De Scrum Master

De Scrum Master 

Een aantal cases

Die je als Scrum Master in een team kan tegen komen, en hoe je hiermee overweg zou kunnen gaan
De Scrum Master werkt niet voor het team maar dient het team
We zitten vast met [vul in] kan jij [vul in]

Als Scrum Master zorg je voor een veilige omgeving binnen het Scrum Team.  De teamleden kennen elkaar en zijn op elkaar ingespeeld. Vanaf dat er iets buiten het team nodig is, wordt er vaak naar de Scrum Master gekeken op dit vast te pakken.

Niet dus !

Leer het team om hier mee om te gaan.  Vraag wie er vanuit het Scrum Team kennis heeft alsook wie men denkt vanuit het andere team nodig te hebben. Laat navraag doen door het Scrum Team naar nodige aanwezigen.  Stel voor om de sessie te faciliteren.    Het is aan jouw om te zorgen dat er een veilige omgeving gecreërd wordt om impedements bespreekbaar te maken.  Niet om ze zelf op te lossen !

Maak jij de Sprint Planning ?

De enige die de Sprint Planning maakt (en zegt wat er zal opgenoment worden – als sprint doel – ) zijn de Developers.

Dus als Scrum Master ben je noch eigenaar noch verantwoordelijk voor de Sprint Planning.

De Product Owner vertelt de Waarom vervolgens werken de Developers en de Product Owner aan de Wat.  Tenslotte werken de Developers aan de Hoe.

Als Scrum Master sta je op de zijlijn.  Jij zorgt er voor dat er uigezoomd wordt als men te diep in de details zit.  Jij begeleidt het team tot het komen van een haalbaar Sprint Doel.  

Gebruik dit moment om de organisatie wegwijs te maken in de rollen en verantwoordelijkheden binnen Scrum.

Door onze aanpak brengen we een cultuur van transparantie, inspectie en continue verbeteren in uw organisatie.

Interesse? Let's connect !

Interesse om samen met ons, teams en organisaties te helpen groeien?

Reach out!  Bekijk onze vacature pagina of contacteer ons voor een kennismaking  
 

Leave your thoughts

Structuur leidt tot herkenbaarheid…

Herkenbaarheid leidt tot dialoog…

Dialoog leidt tot continue verbeteren…

Continue verbeteren zorgt voor een bedrijfscultuur die om kan met verandering.

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Over ons

Organisaties waar teams eigenaarschap pakken om waarde te leveren, daar geloven wij in.

We geloven nog sterker in de Scrum aanpak en zijn er van overtuigd dat Product Owners, Scrum Masters en Developers het verschil maken.

Wij zorgen voor on the job coaching van teams in Scrum, Agile mindset, Faciliteren, Event Storming, …  zodat organisaties vanuit deze kennis  een hernieuwde aanpak vinden.

Blijf op de hoogte!

Contact Us

ScrumDojo
Arthur Puesstraat 400
1502 Lembeek (Halle)

contact@scrumdojo.be